Běžkyně na lyžích Holíková doplnila českou sbírku stříbrem ve sprintu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Kompletní medailovou sadu doveze český tým z Evropského olympijského festivalu v tureckém Erzurumu. K bronzu sjezdařky Nikoly Bubákové z obřího slalomu a zlatu Vítězslava Horniga v biatlonovém sprintu přidala ve čtvrtek běžkyně na lyžích Zuzana Holíková stříbro ze sprintu volnou technikou.

„Je to paráda. Nikdo to nečekal a já ze všech nejméně. Moje letní příprava neproběhla tak, jak bych si představovala, a ani výsledky v rámci České republiky nebyly úplně dobré, takže jsem sem jela s tím, že hlavně nechci udělat ostudu,” líčila sedmnáctiletá Holíková.

V Erzurumu byla už pátá na pětikilometrové trati klasickou technikou, přidala sedmé místo v běhu na 7,5 km volnou technikou. A ve čtvrtek ve sprintu zazářila. „Jsem za tyhle výsledky ráda a doufám, že se budou ještě zlepšovat.“

Podívejte se na fotogalerii >>>

Holíková byla druhá v kvalifikaci, stejnou pozici obsadila ve čtvrtfinále. Pak zvítězila v semifinále. A ve finále vybojovala stříbrnou medaili – přičemž dosud považovala za svůj největší úspěch titul mistryně republiky. „Asi poprvé jsem si v cíli zařvala: Jo!“ popisovala Holíková, která ještě v pátek pojede smíšenou štafetu. V kategorii mužů byl po kvalifikaci pátý Ondřej Černý, který postoupil do semifinále a celkově skončil na 11. místě.

V aplském lyžování se ve slalomu na 15. místě umístil Adam Provazník, o místo za ním byl Ondřej Surkoš. Oba si ve výsledcích polepšili po prvním kole, v němž vypadli Eduard Fiala a Oskar Novák. Závod na 500 metrů absolvovali rychlobruslaři na krátkých tratích. Radek Fajkus upadl v rozjížďce, Zdeněk Sejpal, Tereza Pfeiferová a Adéla Bicanová skončili ve čtvrtfinále. Týmový závod skokanů, v němž byli Češi po prvním kole na šestém místě, byl přerušen kvůli silnému větru a bude pokračovat druhým kolem v pátek. Kompletní přehled čtvrtečních českých umístění najdete ZDE.

líbil se ti článek?