K medailím přibylo na závěr festivalu čtvrté a páté místo ze štafet

EYOFW 2017
EYOFW 2017
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Se zlatem, stříbrem a bronzem se vrátí česká výprava z Evropského olympijského festivalu mládeže v Erzurumu. V poslední soutěžní den se o další medaili snažila zabojovat smíšená biatlonová štafeta, jež nakonec skončila čtvrtá. Pátá byla smíšená štafeta běžců na lyžích a také tým sjezdařů.

Biatlonovou štafetu rozbíhala Eliška Svobodová, která bezchybně zvládla střelbu vleže. Ve druhém běžeckém kole upadla. „Ale to byla moje chyba,“ říkala pak. Při střelbě vestoje dvakrát dobíjela a štafetu předávala Elišce Teplé na pátém místě se ztrátou 15 sekund na třetí místo. Tutéž pozici uhájila i Eliška Teplá, i když časová ztráta na medailové pozice narostla na více než minutu.

Mikuláš Karlík jednou chyboval při střelbě vleže a třikrát dobíjel na stojce. Od trenérů a servismanů na trati pak slyšel: „Zkus co nejvíc dohnat Ukrajince.“ Karlík tak dostal za úkol připravit co nejlepší pozici pro finišmana Vítězslava Horniga a zvládl to – dotáhl štafetu na čtvrté místo se ztrátou 35 sekund na třetí místo.

Podívejte se na fotogalerii >>>

Vítěz sprintu Vítězslav Hornig jednou dobíjel na ležecké položce, při střelbě vestoje však terče vybílil během chvilky. Do vysílačky se neslo: „Teď už musí běžet, i kdyby si měl nohy utrhnout.“ U trati fandil i český velvyslanec Pavel Kafka s rodinou. Hornig ztrátu ještě stáhl, jenže na medaili to nestačilo. Na stupně vítězů se postavili nejlepší Rusové, druzí Francouzi a třetí Finové.

Stejná trojice zemí, jen s prohozeným pořadím na druhém a třetím místě, slavila i ve smíšené běžecké štafetě. Český tým ve složení Tomáš Dufek, Karolína Poulíková, Vladimír Kozlovský a Zuzana Holíková byl pátý. „Projevily se čtyři náročné závodní dny a všechny týmy se s tím praly. Nebyl žádný dramatický finiš. Pro volnou techniku byla poprvé připravená nová trať, která měla trochu těžší parametry, kopce byly delší a prudší,“ řekl trenér Zbyněk Pavlásek. „Velmi se mi líbilo, jak jel technicky Tomáš Dufek, který štafetu rozbíhal. Až do posledního úseku to nebylo daleko na čtvrté místo, první tři týmy byly odskočené. U Zuzky Holíkové se pak projevil čtvrteční sprint, ve kterém měla stříbro. Hlásila nám, že není úplně fit. Uklidňovali jsme ji, že má formu, ale závodník se zná. Odjela svůj úsek tak, jak měla. Navíc pro ni bylo těžké, že štafetu nepřebírala v kontaktu."

Páté místo obsadil také tým sjezdařů v paralelním slalomu. Klára Pospíšilová, Ondřej Surkoš, Nikola Bubáková a Adam Provazník porazili v osmifinále 4:0 domácí Turecko. Ve čtvrtfinále narazili Češi na pozdější medailisty z Francie, s nimiž prohráli první tři souboje a celkově jim podlehli 1:3. Společně s dalšími čtvrtfinalisty jsou tak pátí.

Šesté místo v týmové soutěži patří skokanům na lyžích. Rychlobruslaři ve štafetě na 3000 metrů absolvovali finále B, celkově skončili na osmé pozici. Přehled českých výsledků z posledního dne najdete ZDE.

líbil se ti článek?